Tapio Tommila
Rakensimme hyvää pohjaa tulevaan
Toimintaympäristö oli vuonna 2022 edelleen poikkeuksellinen, mikä vaikutti useiden sijoituskohteidemme kannattavuuteen. Tilikaudella loimme kuitenkin pohjaa tulevaan: uudistetun strategian ensimmäisenä vuonna jatkoimme aktiivisesti yritysportfoliomme kehittämistä ja loimme uusia toimintatapoja vastuullisuuteen.
Lue lisääToimitusjohtaja Tapio Tommila:
“
Rakensimme hyvää pohjaa tulevaan
”
Toimintaympäristö oli vuonna 2022 edelleen poikkeuksellinen. Vaikka koronasta palautuminen paransi kysyntää ja tuki positiivista liikevaihtokehitystä, uudet muutokset, kuten Venäjän hyökkäyssota, energiakriisi ja korkea inflaatio, toivat suoria tai välillisiä haasteita ja iskivät useiden sijoituskohteidemme kannattavuuteen.
Materiaalien hintainflaatio näkyi etenkin Granossa, joka on yksi suurimmista tuloksentekijöistämme. Inflaation aiheuttamia vaikutuksia ei saatu katettua riittävästi omilla toimilla vielä kuluneella tilikaudella, mutta työ on hyvässä vaiheessa ja sitä jatketaan. Kokonaisuutena sijoituskohteidemme liikevaihto kasvoi selvästi tilikaudella 2022, mutta kannattavuuskehitys jäi tavoiteltua heikommaksi.
Portfolion uudistus jatkuu
Vuoden suurimpia onnistumisiamme oli Granon SokoPro-liiketoiminnan myynti, jossa realisoitui hyvin merkittävä arvonluonti. Jo edellisenä vuonna uudistimme portfoliotamme useilla yritysmyynneillä. Nyt olemme rakentaneet pohjaa uusille sijoituskohteille: aloimme uudistetun strategian myötä keskittyä ohjelmisto- ja palvelualan yrityksiin. Tämä on osoittautunut oikeaksi valinnaksi: aloilla on isot markkinat ja kiinnostavia yhtiöitä, joiden kanssa on vuoden aikana käyty aktiivisia keskusteluja. Tämän pohjatyön satoa päästään toivottavasti korjaamaan vuonna 2023.
Uudistettu strategiamme on muutenkin saanut erittäin positiivisen vastaanoton, ja fokusoituminen on nähty vahvuutena myös mahdollisissa uusissa sijoituskohteissa. Paljon lisäarvoa olemme saaneet uudesta AdNet-neuvonantajaverkostosta, jonka kanssa teemme tiivistä yhteistyötä etenkin uusien sijoituskohteiden osalta. Olemme samalla saaneet vahvistettua omaa osaamistamme monipuolisilla asiantuntijoilla.
Vastuullisin askelin eteenpäin
Strategiamme mukaisesti olemme myös määritelleet tapaamme johtaa vastuullisuutta ja rakentaneet siihen uusia toimintatapoja ja työkaluja. Useissa portfolioyrityksissämme vastuullisuus on ollut tärkeä painopiste ennestäänkin, mistä tilikaudelta hyvinä esimerkkeinä ovat Granon uusi Vantaan tuotantolaitos, joka parantaa merkittävästi yhtiön energia- ja materiaalitehokkuutta, sekä Gugguun uusi kierrätettävien vaatteiden myyntipalvelu. Sitouduimme tilikauden lopussa myös YK:n tukemiin vastuullisen sijoittamisen PRI-periaatteisiin (Principles for Responsible Investment). Uudella tilikaudella jatkamme yhteistä vastuullisuustyötä vahvemmin tänä vuonna hyvin rakennetun pohjan turvin.
Vuodelle 2023 yksi suurimpia tavoitteitamme on uusien arvonkasvattajien tuominen portfolioomme sekä nyky-yhtiöiden kasvun ja kannattavuuden vahvistaminen. Nykyisissä kohteissamme on edelleen paljon uutta arvonluontipotentiaalia. Vuosi 2023 tulee varmasti olemaan haasteellinen: yleinen talouskehitys heikkenee, geopoliittinen epävarmuus on läsnä ja koronan jälkeen palautunut kysynnän kasvu on jäämässä taakse. Uskon kuitenkin, että olemme kaikki tähän valmiita – ehkä vuosi tuo mukanaan myös uusia mahdollisuuksia.
Panostaja
Panostaja lyhyesti
Haluamme auttaa yrityksiä saavuttamaan täyden potentiaalinsa ja rakentaa yhdessä heidän kanssaan menestystarinoita. Olemme sijoitusyhtiö, joka omistaa ja kehittää ainutlaatuisia palvelu- ja ohjelmistoalojen pk-yrityksiä. Sijoittaminen kasvaviin ja listaamattomiin, suomalaisiin pk-yrityksiin kiinnostaa monia, ja me pystymme tarjoamaan siihen sijoituskohteidemme ja toimintamallimme kautta hyvän kanavan.
Sijoitamme kasvaviin pk-yrityksiin
Haluamme auttaa yrityksiä saavuttamaan täyden potentiaalinsa ja rakentaa yhdessä heidän kanssaan menestystarinoita. Olemme sijoitusyhtiö, joka omistaa ja kehittää ainutlaatuisia palvelu- ja ohjelmistotoimialojen pk-yrityksiä. Sijoittaminen kasvaviin ja listaamattomiin, suomalaisiin pk-yrityksiin kiinnostaa monia, ja me pystymme tarjoamaan siihen sijoituskohteidemme ja toimintamallimme kautta hyvän kanavan.
Etsimme aktiivisesti yrityksiä, joilla on intoa jatkuvaan kehittämiseen ja liiketoimintansa kasvattamiseen. Kun yrityksellä on terve talous ja potentiaali kasvuun, on yrityksen Panostajan tuella mahdollista nousta oman alansa kärkijoukkoon. Sijoituskohteidemme kasvupotentiaalin tunnistaminen, kasvun mahdollistaminen ja omistaminen ovat vastuullista ja pitkäjänteistä työtä menestyksen eteen. Perustehtävämme on aina luoda arvoa vastuullisena omistajakumppanina muutoksen läpivientiä ja kasvua kiihdyttäen.
”Sijoitamme jo toimintamallinsa toimivuuden osoittaneisiin, kasvaviin, suomalaisiin yrityksiin.”
Tapamme toimia
Panostaja sijoituskohteena ja omistajana
Panostaja on sijoitusyhtiö, joka kehittää aktiivisena omistajana palvelu- ja ohjelmistoalojen yrityksiä. Panostaja tarjoaa sijoittajille ainutlaatuisen kanavan sijoittaa korkean tuotto-odotuksen omaaviin suomalaisiin kasvuyhtiöihin tasapainoisesti hajautetulla portfoliolla. Yhtiön tavoitteena on olla halutuin kumppani liiketoimintansa myyville yrittäjille, parhaille johtajille sekä sijoittajille. Panostaja kasvattaa yhdessä kumppaniensa kanssa omistaja-arvoa ja luo suomalaisia menestystarinoita.
Panostaja on sijoitusyhtiö, joka kehittää aktiivisena omistajana palvelu- ja ohjelmistoalojen yrityksiä. Panostaja tarjoaa sijoittajille ainutlaatuisen kanavan sijoittaa korkean tuotto-odotuksen omaaviin suomalaisiin kasvuyhtiöihin tasapainoisesti hajautetulla portfoliolla. Yhtiön tavoitteena on olla halutuin kumppani liiketoimintansa myyville yrittäjille, parhaille johtajille sekä sijoittajille. Panostaja kasvattaa yhdessä kumppaniensa kanssa omistaja-arvoa ja luo suomalaisia menestystarinoita.
Panostajalla on strategiassaan kolme päätavoitetta:
- pääomasijoitustoimialan paras osaamisen keskittyminen ja neuvonantajaverkosto valituille palvelu- ja ohjelmistotoimialoille Suomessa,
- kasvutrendien tukema tasapainoinen sijoituskohteiden portfolio, jonka kokonaisarvonluontia tukee myös sijoituskohteiden keskinäinen osaamissynergia, sekä
- vastuullisuuden sisällyttäminen keskeiseksi osaksi arvonluontia ja sijoitustoimintaa.
Panostajan sijoituskriteerien mukaisia potentiaalisia sijoituskohteita ovat suomalaiset palvelu- ja ohjelmistoyritykset liikevaihtoluokassa 5–50 miljoonaa euroa. Sijoituskohteilla on merkittävä kasvupotentiaali, ennustettava positiivinen kassavirta, osaava johto sekä vastuullinen liiketoimintamalli. Arvonluontimme realisoituu yhdessä omistajakumppaniemme kanssa omaehtoisesti valittuna irtaantumishetkenä.
Miksi sijoittaa Panostajaan?
- Toimialafokuksella kilpailuetua
- Listaamattomien kasvuyritysten korkea tuottopotentiaali
- Kasvutrendien tukema tasapainoinen sijoitussalkku
- Aktiivinen arvonluonti
Tutustu lisää: Panostaja sijoituskohteena – Panostaja
Vuosi 2022 ja näkymät vuodelle 2023
Panostajan sijoituskohteiden liikevaihto kasvoi kokonaisuutena selvästi vuonna 2022, mutta kannattavuuskehitys jäi tavoiteltua heikommaksi. Tämä johtui edelleen poikkeuksellisesta toimintaympäristöstä, johon vaikuttivat esimerkiksi energiakriisi ja inflaatio. Konsernin liikevaihto oli tilikaudella 137,9 miljoonaa euroa. Tilikaudella Panostajan toiminnan keskiössä oli uudistettu strategia, jonka avulla luotiin vuoden aikana vahvaa pohjaa sijoitussalkun täydentämiseen.
Vuosi 2022 ja näkymät vuodelle 2023
Panostajan sijoituskohteiden liikevaihto kasvoi kokonaisuutena selvästi vuonna 2022, mutta kannattavuuskehitys jäi tavoiteltua heikommaksi. Tämä johtui edelleen poikkeuksellisesta toimintaympäristöstä, johon vaikuttivat esimerkiksi energiakriisi ja inflaatio. Konsernin liikevaihto oli tilikaudella 137,9 miljoonaa euroa. Tilikaudella Panostajan toiminnan keskiössä oli uudistettu strategia, jonka avulla luotiin vuoden aikana vahvaa pohjaa sijoitussalkun kasvattamiseen.
Tilikausi 2022 lyhyesti
Tilikaudella 1.11.2021–31.10.2022 Panostaja jatkoi aktiivista työtään sijoitussalkun uudistamiseksi. Jo vuoden 2021 aikana yhtiö rakensi pohjaa uudenlaiselle portfoliolle myymällä useita yrityksiään. Vuosi 2022 alkoi isolla yrityskaupalla, kun Grano myi SokoPro-liiketoiminnan ruotsalaiselle iBinder-yhtiölle. Kaupassa realisoitui merkittävä arvonluonti, ja myytyjen osakkeiden kauppahinta oli noin 45,5 miljoonaa euroa.
Helmikuussa 2022 Panostaja julkisti uudistetun strategiansa vuosille 2022–2024. Strategian myötä yhtiö keskittää jatkossa sijoitustoimintansa ohjelmisto- ja palvelualan yrityksiin. Selkeä toimialakeskittyminen on saanut vuoden aikana positiivista palautetta, ja se on nähty vahvuutena erityisesti potentiaalisissa yritysostokohteissa. Panostajalle selkeämpi fokusoituminen on tuonut myös tehokkuutta uusien sijoituskohteiden kanssa työskentelyyn.
Panostajan nykyisten sijoituskohteiden liikevaihto kasvoi tilikaudella kokonaisuutena selvästi korona-ajan aiheuttaman taantuman jälkeen. Uudet kriisit, kuten Ukrainan sota, energiakriisi ja inflaatio, vaikuttivat kuitenkin välillisesti kannattavuuteen, joka jäi tavoiteltua heikommaksi. Konsernin liikevaihto oli 137,9 miljoonaa euroa. Vuoden 2022 erityisiä onnistumisia oli Advisory Network (AdNet) -neuvonantajaverkoston käynnistäminen. Kuusi eri alojen ammattilaista ovat tehneet verkostossa keväästä lähtien tiivistä yhteistyötä ja tuoneet sitä kautta uudenlaista tukea ja osaamisverkostoja Panostajan toimintaan ja sijoitusyhtiöiden avuksi.
Kuluneella tilikaudella Panostaja on ottanut myös näkyvämpiä askeleita vastuullisuuden kehittämisen osalta. Uudistetun strategian myötä yhtiö on keskittynyt luomaan uudenlaista toimintamallia vastuullisen strategian rakentamiseen. Panostajan portfolioyritykset saavat mallin selkänojaksi johtoryhmään ja hallitustyöhön. Mallin ytimessä on pitkällä aikavälillä kestävä kasvu ja kannattavuus, joka turvataan huolehtimalla yrityksen kyvykkyydestä luoda arvoa sidosryhmilleen myös yhteiskunnallisten ja ympäristöllisten vaikutusten laajuudessa. Panostaja allekirjoitti loppuvuodesta myös sopimuksen, jolla se sitoutuu YK:n tukemiin, vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin.
Painopisteitä tilikaudelle 2023
Panostaja on luonut päättyneen tilikauden aikana vahvaa pohjaa tulevaisuutta varten. Vaikka toimintaympäristö oli koronan ja maailmantilanteen takia haastava, ovat uudistettu strategia ja muu kehitystyö vieneet asioita paljon eteenpäin. Vuoden aikana on käyty useita keskusteluja potentiaalisten yritysten kanssa – ja tämän pohjatyön satoa on tavoitteenamme päästä korjaamaan uudella tilikaudella.
Vuoden 2023 Panostajan keskeisin tavoite onkin saada uusia sijoituskohteita portfolioon ohjelmisto- ja palvelualoilta. Myös nykyisten yhtiöiden kasvua ja kannattavuutta vahvistetaan. Esimerkiksi Gugguu ja Hygga tähyävät tällä tilikaudella vahvemmin ulkomaille, ja CoreHW tavoittelee merkittävää edistystä oman tuoteliiketoiminnan kaupallistamisessa etenkin Pohjois-Amerikan markkinoilla.
Vuonna 2023 Panostajan vastuullisuuden toimintamalli realisoituu näkyvämmin portfolioyritysten toiminnassa. Uudistettu strategia ja toimialafokus näkyvät toiminnassa entistäkin vahvemmin. Vaikka strategialla on jo ensimmäinen vuosi takana, matka on vasta alussa.
Avainluvut
Panostajalla ja sen sijoituskohteissa työskentelee yhteensä yli 1200 osaajaa. Panostajan sijoituskohteiden liikevaihto kasvoi kokonaisuutena selvästi vuonna 2022, mutta kannattavuuskehitys jäi tavoiteltua heikommaksi.Vuoden suurimpia onnistumisiamme oli Granon SokoPro-liiketoiminnan myynti, jossa realisoitui hyvin merkittävä arvonluonti.
Liikevaihto
137,9 M€
(2021 133,0 M€)
Tilikauden tulos
3,9 M€
(2021 -1,0 M€)
Tulos ennen veroja
3,2 M€
(2021 0,0 M€)
Henkilöstö
1 246
(2021 1 229)
Liikevoitto
5,2 M€
(2021 2,0 M€)
Osakekannan markkina-arvo
31,6 M€
(2021 36,3 M€)
Tulos jatkuvista liiketoiminnoista
3,6 M€
(2021 0,0 M€)
Tulos myydyistä ja lopetetuista liiketoiminnoista
0,4 M€
(2021 -0,9 M€)
Osakekohtainen tulos, laimentamaton
0,03 €
(2021 -0,03 €)
Oma pääoma /osake
0,71 €
(2021 0,75 €)
Sijoituskohteemme
Panostajan sijoituskohteet ovat kasvavia ja listaamattomia, suomalaisia pk-yrityksiä. Jatkuva kehittyminen yhdistää jokaista sijoituskohdettamme. Siksi sijoituskohteemme ovat yrityksiä, joihin halutaan aidosti sijoittaa.
Oscar
Oscar keskittyi menneellä tilikaudella strategian fokusointiin, ja yritys uudisti organisaationsa sekä terävöitti prosessejaan tähdäten yhä parempaan asiakastyytyväisyyteen. Tilikausi oli taloudellisesti haastava, sillä epävarma maailmantilanne ja henkilöstövaihdokset vaikuttivat liikevaihtoon. Saas-osaamisen kehittyminen antaa yhtiölle hyvät lähtökohdat tulevaan.
Uudistetusta strategiasta eväitä kasvuun
Strategiatyö, uudelleen organisoituminen ja prosessien kuntoon laittaminen olivat Oscarin vuoden tärkeimpiä teemoja. Keväällä uuden toimitusjohtajan saaneessa ohjelmistotalossa on erinomainen tekemisen tahti. Teknologisesti Oscar otti isoja harppauksia eteenpäin ja on suunnitelmiensa mukaisesti hyvää vauhtia matkalla SaaS-taloksi. Taloudellisesti tilikausi oli kuitenkin haastava.
Koronan jälkeen vilkastuneet ohjelmistoalan työmarkkinat aiheuttivat muutoksia henkilöstössä. Kokeneiden osaajien lähteminen vaikutti yrityksen tulokseen negatiivisesti, vaikkakin talo onnistui uusissa rekrytoinneissa hyvin. Henkilöstömuutokset näkyivät kuitenkin eittämättä Oscarin tuloksessa, joka jäi tavoitteista. Epävarma maailman tilanne ja Ukrainan sota heijastuivat asiakkaiden toimintaan ja uusia investointeja harkittiin tarkemmin. Toisaalta mahdollinen teollisuuden paluumuutto Suomeen saattaa tuoda yritykselle uusia kasvumahdollisuuksia.
Strategiatyö kerää kiitosta
Oscarin uudistettu strategia on saanut myönteisen vastaanoton henkilöstöltä. Sitä tukemaan on laadittu myös entistä läpinäkyvämpi organisaatiomalli, jossa tulosvastuut on määritelty selkeästi. Myös myyntiprosessit on laitettu vuoden aikana kuntoon ja myynnin johtamiseen on kiinnitetty huomiota. Prosessien kuntoon laittaminen monella rintamalla parantaa myös yhtiön kannattavuutta.
Panostajan tuki on näkynyt aktiivisen hallitustyön lisäksi esimerkiksi Oscarin talousraportoinnin uudistamisessa. Myös henkilöstöjohtamiseen saatu sparrausapu on ollut erityisen hyödyllistä. Panostaja painottaa strategiassaan vastuullisuutta ja se näkyy myös Oscarin toiminnassa. Ohjelmistoja kehitetään prosessien automatisointiin ja hukan poistamiseen, joten ne pienentävät jo itsessään ympäristövaikutuksia. Ohjelmistoyrityksessä on tärkeää huomioida vastuullisuus myös henkilöstön kannalta ja esimerkiksi ihmisten jaksamiseen kiinnitetään paljon huomiota.
Kovat tavoitteet vuodelle 2023
Tilikaudelle 2023 Oscarilla on kovat tavoitteet, joita uudistettu strategia ja organisaatiomalli tukevat. Yritys on mielenkiintoisessa asemassa, koska sillä on tällä hetkellä markkinoiden kovin ymmärrys teollisuuden toimijoiden tarpeista. SaaS-osaamisen kehittyminen tuo paljon uusia mahdollisuuksia. Näkymät ovat erittäin myönteiset, jos toimintaympäristössä ei tapahdu isoja muutoksia.
Oscar keskittyi menneellä tilikaudella strategian fokusointiin, ja yritys uudisti organisaationsa sekä terävöitti prosessejaan tähdäten yhä parempaan asiakastyytyväisyyteen. Tilikausi oli taloudellisesti haastava, sillä epävarma maailmantilanne ja henkilöstövaihdokset vaikuttivat liikevaihtoon. Saas-osaamisen kehittyminen antaa yhtiölle hyvät lähtökohdat tulevaan.
Panostajan omistusosuus
56,2 %
Sijoitusvuosi
2018
Liikevaihto
11,2 M€
Henkilöstö
147
CoreHW
2022 oli CoreHW:lle hyvä vuosi. Suunnittelupalveluissa kasvua toivat teknologiatrendin myötä eniten Automotive-asiakkaat. Myös komponenttiliiketoiminnassa kysyntätekijät ovat vahvistuneet – tämä johtuu erityisesti sisätilapaikannusteknologian positiivisesta kehityksestä USA:n ja Japanin markkinoilla. Sisätilapaikannusteknologioiden uskotaan lähtevän vahvaan kasvuun viimeistään tilikaudella 2024.
Vahvan kasvun vuosi
CoreHW:n vuosi oli hyvä sekä suunnittelupalveluiden että komponenttiliiketoiminnan osalta. Suunnittelupalveluissa talous palautui koronavuosien jälkeen takaisin vuoden 2020 tasolle. Suurinta kasvua oli Automotive-asiakkaissa, mikä oli yrityksen vuosina 2020–2021 tekemien investointien ansiota – tuolloin kapasiteettia vapautui asiakasprojekteista. Automotive-mikropiirien kehitys on nyt globaalisti vahvassa kasvussa teknologiatrendien ja puolijohteiden saatavuushaasteiden vuoksi, joten vuosien 2023 ja 2024 näkymät ovat varsin positiiviset.
Komponenttiliiketoiminnassa vuosi 2022 oli merkittävä käännepiste: etenkin USA:n ja Japanin markkinoilla kysyntä kääntyi vahvaan kasvuun. Tämä johtui CoreHW:n ainutlaatuisesta sisätilapaikannusteknologiasta. Bluetooth-paikannusteknologia on asiakkaiden palautteiden mukaan maailman paras tarkkuudessa ja luotettavuudessa – niin hyvä, että asiakkaat uskaltavat nyt kehittää omia laitteitaan ja järjestelmiään CoreHW:n teknologian avulla. Yrityksellä on nyt merkittäviä asiakkuuksia ja tulevaisuuden potentiaalia etenkin USA:ssa.
Panostajalta tukea rahoitushaasteisiin
Vaikka kulunut vuosi oli hyvä, tappiollinen vuosi 2021 vaikutti vielä kassanhallintaan. CoreHW saikin merkittävää apua Panostajalta päästäkseen hetkellisten rahoitushaasteiden yli. Panostaja on auttanut yritystä muutenkin viimeisen viiden vuoden ajan kehittymään pienyhtiöstä seuraavalle tasolle erityisesti hallituksen ja johtoryhmän toiminnassa. CoreHW on saanut Panostajalta myös kaipaamiansa koulutuksia esimerkiksi projektijohtamiseen.
Vuonna 2023 CoreHW jatkaa pitkäjänteisen strategiansa toteuttamista. Tällä hetkellä näyttää selvältä, että sisätilapaikannusteknologia on valloittamassa maailman. Uudelle teknologialle aikataulun ennustaminen on haastavaa, mutta lähivuosina tapahtuu positiivista kehitystä. Monet asiakasyritykset kehittävät omia tuotteitaan vielä vuonna 2023, mutta odotettavissa on, että teknologiaa aletaan ottaa laajalti käyttöön seuraavana vuonna.
2022 oli CoreHW:lle hyvä vuosi. Suunnittelupalveluissa kasvua toivat teknologiatrendin myötä eniten Automotive-asiakkaat. Myös komponenttiliiketoiminnassa kysyntätekijät ovat vahvistuneet – tämä johtuu erityisesti sisätilapaikannusteknologian positiivisesta kehityksestä USA:n ja Japanin markkinoilla. Sisätilapaikannusteknologioiden uskotaan lähtevän vahvaan kasvuun viimeistään tilikaudella 2024.
Panostajan omistusosuus
61,1 %
Sijoitusvuosi
2017
Liikevaihto
8,0 M€
Henkilöstö
76
Hygga
Hygga valmistautui kansainvälisten markkinoiden avaamiseen pitkän koronajakson jälkeen. Hygga Flow -toimintamallia otetaan käyttöön kiihtyvällä tahdilla sekä suun terveyden- että perusterveydenhuollossa niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Vuodelle 2023 näkymät ovat Hygga Flow -toimintamallille valoisat.
Kansainväliset markkinat aukeavat Hygga Flow -toimintamallille koronan jälkeen
Pitkä koronajakso on viivästyttänyt uusien ohjelmistoliiketoiminnan asiakkuuksien avaamista. Koronan helpottuminen syksyllä 2022 on näkynyt ohjelmistoliiketoiminnan markkinoiden avautumisena. Ruotsissa kaksi uutta klinikkaa otti käyttöön syksyllä Hygga Flow -toimintamallin ja Hollannissa yksi. Ensi vuonna toimintamalli laajenee vielä kahteen muuhun klinikkaan Ruotsissa.
Hygga Flow -toimintamallin pilotti Ruotsin Örebron läänissä, Lindesbergin kunnassa, oli onnistunut ja yhteistyötä laajennettiin uusiin klinikoihin syksyn 2022 aikana. Hygga Flow -toimintamallin avulla pystyttiin poistamaan lähes kokonaan suun terveydenhuollon hoitojonot, jotka ennen mallin käyttöönottoa olivat jopa yli kahden vuoden mittaisia. Lindesbergissä koettiin myös mallin hyödyt, kun aikoja ei tarvitse peruuttaa kliinisen henkilökunnan sairauspoissaoloissa, vaan potilaalle voidaan osoittaa sujuvasti toinen ammattilainen.
Kotimaassa hyvinvointialueiden järjestäytyminen siirsi uusien asiakkuuksien solmimista. Yhteistyö Porvoon kaupungin kanssa jatkuu perusterveydenhuollon puolella ja toimintaa laajennetaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Myös Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymässä on käynnistetty suun terveydenhuollon pilottiprojekti syksyn aikana.
Klinikkaliiketoiminta elpymässä
Klinikkaliiketoiminnassa liikevaihdon ja kannattavuuden kehitykseen vaikutti vuonna 2022 negatiivisesti Helsingin kaupungin kanssa solmittuun ostopalvelutoimintaan liittyvät resurssihaasteet, joista merkittävä osa johtui koronaepidemian aiheuttamista poikkeuksellisen suurista sairaspoissaoloista. Ostopalveluliiketoiminnan kannattavuutta on tämän lisäksi heikentänyt myös kustannustason nousu, jonka vaikutus on kuitenkin sopimuksen mukaisen hintojentarkistuksen myötä saatu siirrettyä hintoihin 2022 lopusta lähtien. Yhtiön klinikkaliiketoiminta kehittyi muilta osin positiivisesti ja kasvoi merkittävästi edelliseen tilikauteen verrattuna. Klinikan privaattiliiketoiminta elpyi tilikauden aikana jo lähes koronaepidemiaa edeltävällä tasolle ja kehitys on jatkunut positiivisena. Lisäksi vuoden 2022 jälkipuoliskolla on panostettu Hyggan näkyvyyteen kotimaassa ja kansainvälisillä markkinoilla osallistumalla alan tärkeisiin tapahtumiin.
Panostaja tukee kasvua ja vastuullisuutta
Vuoropuhelu Panostajan kanssa on ollut tälläkin tilikaudella hyvää. Esimerkiksi syksyllä järjestetty Johdon Forum, aktiivinen hallitustyö ja operatiiviselle johdolle saatu tuki ovat olleet arvokkaita yhteistyömuotoja. Panostaja on tukenut Hyggan ohjelmistoliiketoiminnan laajentumista ja panostanut siihen voimakkaasti. Tänä vuonna on kiinnitetty erityistä huomiota myös vastuullisuuteen sekä henkilöstön että ympäristön näkökulmasta. Hygga Flow -toimintamalli vähentää potilaiden edestakaista matkustelua ja kertakäyttöisten materiaalien käyttöä. Ruotsin Örebrossa Lindesbergin kunta voitti ympäristöpalkinnon toiminnastaan, jossa Hygga Flow on keskeisessä osassa.
Tuleva vuosi erittäin lupaava
Vuosi 2023 näyttää Hyggan osalta erittäin hyvältä, ja ohjelmistoiiketoiminnan kasvua tukevat loppuvuoden 2022 uudet asiakkuudet sekä jo solmittuihin sopimuksiin perustuvat asiakaslaajennukset. Uusia hankkeita on alkamassa, kun Hygga Flow -malli otetaan käyttöön AZ Delta -sairaalassa Belgiassa erikoissairaanhoidon osalta ja uusia suun terveydenhuollon sopimuksia ollaan solmimassa myös Hollannissa. Kotimaassa hyvinvointialueiden avautuminen tuo uusia mahdollisuuksia. Klinikkaliiketoiminnan osalta kasvun uskotaan jatkuvan taantuman jälkeen tulevana vuotena.
Hygga valmistautui kansainvälisten markkinoiden avaamiseen pitkän koronajakson jälkeen. Hygga Flow -toimintamallia otetaan käyttöön kiihtyvällä tahdilla sekä suun terveyden- että perusterveydenhuollossa niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Vuodelle 2023 näkymät ovat Hygga Flow -toimintamallille valoisat.
Panostajan omistusosuus
79,8 %
Sijoitusvuosi
2015
Liikevaihto
7,3 M€
Henkilöstö
92
Grano
Granolla oli hyvin kaksijakoinen vuosi: Sokopro-liiketoiminnan myynti oli merkittävä askel Granolle, mutta yhtiön kannattavuus jäi kuitenkin budjetoidusta nousseiden materiaalikustannusten ja alkuvuoden hiipuneen kysynnän takia. Granon strategia uudistettiin ja yhtiö kehittää toimintaansa vieläkin asiakaslähtöisemmäksi.
Granolla vaihteleva vuosi
Helmikuussa toteutunut Sokopro-liiketoiminnan myynti ruotsalaiselle iBinder-yhtiölle mahdollisti Granon keskittymisen strategiansa mukaisesti markkinointiviestinnän lisäarvopalvelujen kehittämiseen taloudelliselta asemaltaan vahvempana. Myytyjen osakkeiden kauppahinta oli noin 45,5 miljoonaa euroa. Tilikauden aikana yhtiön kannattavuus jäi kuitenkin tavoitteesta. Vuoden 2022 alussa yhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin Kimmo Kolari, joka oli jo edellisen syksyn aikana toiminut yhtiön vt. toimitusjohtajana.
Yksi tilikauden kohokohdista oli 15 000 neliömetrin tehtaan avaaminen Vantaan Koivuhakaan. Tehtaassa yhdistyy huipputason teknologia, perinteinen käsityöläisyys ja vahva usko suomalaiseen työhön. Korona vaikutti Granon liiketoimintaan vielä tilikauden alun ajan. Kysynnän palautumista hidasti myös keväällä puhjennut Ukrainan sota. Huhtikuussa markkina kuitenkin elpyi ja kysyntä normalisoitui kesän ja alkusyksyn aikana. Granon kannattavuus jäi kuitenkin tavoiteltua heikommaksi nousseiden materiaalikustannusten ja alkuvuoden hiipuneen kysynnän takia.
Tarkennettu strategia tuo fokusta
Granon strategia painottaa toiminnassa asiakaslähtöisyyttä ja arvontuottoa. Yritys haluaa jatkossakin tarjota kokonaisvaltaisia markkinointiviestinnän ratkaisuja sisällöntuotannosta ja käännöspalveluista aina valmiisiin toteutuksiin asti. Panostaja on tukenut Granoa niin strategiatyössä kuin esimerkiksi markkina- ja kilpailija-analyysissa. Yhteistyö on ollut tiivistä myös hallitustyöskentelyssä sekä talous- ja henkilöstöasioiden sparrailussa.
Toimialan ykkönen vastuullisuudessa
Vastuullisuudessa Grano haluaa olla oman toimialansa edelläkävijä ja vuoden 2022 aikana yhtiö laati vastuullisuusstrategian, jonka toteutumista mitataan säännöllisesti. Tavoitteena on, että esimerkiksi vuoteen 2025 mennessä Grano käyttää 100 % uusiutuvaa sähkö- ja lämmitysenergiaa. Vastuullisuustyössä huomioidaan laajasti eri asioita ja se sisältää ympäristötekijöiden ja sosiaalisen vastuun lisäksi liiketoiminnan kannattavuuden.
Muutoksen tuulet puhaltavat edelleen
Grano uudistaa nyt alkaneen tilikauden alussa organisaatiorakennettaan. Uusi organisaatio nopeuttaa päätöksentekoa ja asioiden käytäntöön viemistä sekä tukee uudistetun strategian toimeenpanoa. Granolla on nyt hyvät lähtökohdat onnistumiseen, mutta epävarmuus toimintaympäristössä voi vaikuttaa sen tulokseen. Yhtiö kehittää omaa toimintaansa ja haluaa samalla muokata koko toimialaa. Rima asetetaan nyt korkeammalle kuin ennen ja mallia tekemiseen otetaan alan parhailta toimijoilta erityisesti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
Granolla oli hyvin kaksijakoinen vuosi: Sokopro-liiketoiminnan myynti oli merkittävä askel Granolle, mutta yhtiön kannattavuus jäi kuitenkin budjetoidusta nousseiden materiaalikustannusten ja alkuvuoden hiipuneen kysynnän takia. Granon strategia uudistettiin ja yhtiö kehittää toimintaansa vieläkin asiakaslähtöisemmäksi.
Panostajan omistusosuus
55,2 %
Sijoitusvuosi
2008
Liikevaihto
111,5 M€
Henkilöstö
922
Gugguu
Kymmenen vuotta täyttänyt Gugguu lanseerasi tänä vuonna uuden konseptin: käytettyjen vaatteiden verkkokaupan. Se, sekä tauolta palannut pop up -kiertue olivat myynnillisesti menestyksekkäitä ja toivat paljon positiivista palautetta asiakkailta. Vuoteen mahtui myös haasteita muun muassa materiaalien saatavuusongelmien myötä. Ensi vuodelle Gugguu tähyää uusille kansainvälisille markkinoille.
Isoja askeleita vastuullisuudessa
Lastenvaatebrändi Gugguun vuoteen mahtui paljon onnistumisia: yhtiö pääsi järjestämään yli kahden vuoden koronatauon jälkeen pop up -kiertueen, joka rantautui neljään kaupunkiin yhteensä kahdeksan kertaa. Tapahtumat olivat myynnillisesti menestyksekkäitä ja asiakkailta tuli paljon positiivista palautetta. Myös tuotekehityksen osalta Gugguu otti vuoden aikana isoja askeleita eteenpäin muun muassa tehokkuudessa.
10 vuotta täyttänyt Gugguu lanseerasi syksyllä käytettyjen vaatteiden verkkokaupan, joka pohjautuu yhtiön perimmäiseen arvoon: vastuullisuuteen. Verkkokauppa on suunnattu kuluttajalta kuluttajalle: asiakkaat voivat myydä laadukkaat, mutta tarpeettomiksi käyneet lastenvaatteensa eteenpäin niitä tarvitseville. Gugguu tarjoaa alustan, jossa myynti voi tapahtua turvallisesti ja edullisilla postimaksuilla. Palvelussa on valtavasti potentiaalia – ja verkkokauppa onkin lähtenyt heti voimakkaasti liikkeelle. Vastuullisuus on muutenkin koko Gugguun liiketoiminnan ydintä: kaikki suuret päätökset, kuten materiaalihankinnat, lähtevät vastuullisista valinnoista, ja myös yrityksen tuotanto on kokonaan Euroopassa.
Onnistumisten rinnalla vuosi 2022 oli samalla Gugguun historian haastavimpia. Sota Euroopassa aiheutti epävarmuutta ja toi mittavia materiaalien saatavuusongelmia ja hintojen nousua. Ne vaikuttuvat myös tuotantoaikojen venymiseen. Gugguu joutui vuoden aikana nostamaan omienkin tuotteidensa hintoja, mikä luonnollisesti näkyi ja tuntui kuluttajien kukkaroissa.
Panostajalta tärkeää tukea ja selkänojaa
Panostajasta Gugguu on saanut tärkeän kumppanin ja selkänojan etenkin isoihin, strategisiin kysymyksiin. Yhteistyötä on tehty neljän vuoden ajan, ja Gugguu löysi oman paikkansa Panostajan portfoliossa myös uudistetun strategian myötä. Gugguu on saanut Panostajalta apua esimerkiksi hallitus- ja johtoryhmätyöskentelyyn ja struktuuria liiketoiminnan ympärille, mikä mahdollistaa positiivista kasvua. Myös verkostoitumistapahtumat muiden portfolioyritysten kanssa ovat olleet merkittäviä Gugguulle.
Vuosi 2023 on yhtiölle saman aikaan sekä mielenkiintoinen että haastava. Energiakriisi ja inflaatio voivat aiheuttaa odottamattomia muutoksia kuluttajakäyttäytymisessä, mikä tuo epävarmuutta liiketoimintaan. Samalla Gugguu katsoo kuitenkin maantieteellisesti yhä kauemmas ja on ottamassa isoja harppauksia kansainväliseen suuntaan: kasvua pyritään saamaan etenkin Ruotsista ja Norjasta. Haasteet yhtiö aikoo ottaa jatkossakin mahdollisuuksina: liiketoiminta kehittyy, kun asioita joutuu katsomaan välillä uusista näkökulmista.
* Gugguun tilikausi on Panostajasta poiketen 1.4.-31.3.
Kymmenen vuotta täyttänyt Gugguu lanseerasi tänä vuonna uuden konseptin: käytettyjen vaatteiden verkkokaupan. Se, sekä tauolta palannut pop up -kiertue olivat myynnillisesti menestyksekkäitä ja toivat paljon positiivista palautetta asiakkailta. Vuoteen mahtui myös haasteita muun muassa materiaalien saatavuusongelmien myötä. Ensi vuodelle Gugguu tähyää uusille kansainvälisille markkinoille.
Panostajan omistusosuus
43 %
Sijoitusvuosi
2018
Liikevaihto*
4,8 M€
Henkilöstö*
22
Johtoryhmä
Tapio Tommila
Toimitusjohtaja
Minna Telanne
Kehitysjohtaja
Antti Kauppila
Talous- ja rahoitusjohtaja
Niko Skyttä
Sijoitusjohtaja
Hallitus
Jukka Ala-Mello
Hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2011, jäsen vuodesta 2006
Eero Eriksson
Hallituksen jäsen vuodesta 2011
Mikko Koskenkorva
Hallituksen jäsen vuodesta 2011
Tarja Pääkkönen
Hallituksen jäsen vuodesta 2016
Tommi Juusela
Hallituksen jäsen vuodesta 2021