Tapio Tommila
Yrityskaupoilla kohti uutta
Koronaviruksen vaikutukset heijastuivat Panostajan ja sijoituskohteidemme toimintaan myös vuonna 2021. Tilikausi olikin edelleen poikkeuksellinen, mutta samalla erittäin aktiivinen.
Lue lisääToimitusjohtaja Tapio Tommila:
“
Yrityskaupoilla kohti uutta
”
Koronaviruksen vaikutukset heijastuivat Panostajan ja sijoituskohteidemme toimintaan myös vuonna 2021. Tilikausi olikin edelleen poikkeuksellinen, mutta samalla erittäin aktiivinen. Panostajalle sitä viitoitti erityisesti kolme irtaantumista: Helakeskus helmikuussa, Heatmasters kesäkuussa ja Spectra heinäkuun alussa. Kaikkien irtaantuneiden yritysten kanssa meillä oli jo pitkä yhteinen matka takana. Helakeskus ja Spectra siirtyivät osaksi suurempia kokonaisuuksia teollisten ostajien myötä. Heatmasters puolestaan jatkaa eteenpäin oman toimialansa Suomen markkinajohtajana ja uuden sijoittajatahon tukemana.
Heti tilikauden päättymisen jälkeen toteutimme vielä järjestelyn, jossa Panostajan omistusosuus Carrot Palveluissa laski alle 20 prosenttiin. Samalla luovuimme yhtiön vetovastuusta. Carrotin osalta yhteinen taipaleemme on ollut haastava, ja yhtiö etenee kohti uutta henkilöosakkaiden johdolla.
Nyt tehdyt irtaantumiset tukevat Panostajan strategiaa ja portfoliomme aktiivista kehittämistavoitetta, ja lähdemme ensi tilikaudella rakentamaan entistä fokusoidumpaa portfoliota. Yritysostomarkkinoilla on paljon rahaa liikkeellä ja kohteet ovat kilpailtuja, mutta aktiivisesta markkinatilanteesta huolimatta uskon, että löydämme hyviä sijoitusmahdollisuuksia.
Ennakoitavuus edelleen haastavaa
Vuosi 2021 sisälsi haasteita mutta koronan hellittäessä tilikauden lopulla, kysynnän piristyminen näkyi taloudessa laajemminkin. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla lähes kaikkien sijoituskohteidemme kysyntätilanne oli kuitenkin selvästi normaalia heikompi, ja kokonaisuutenakin tilikauden liikevaihto ja kannattavuuskehitys jäivät tavoitellusta. Vaikka korona ei enää toisena vuotenaan vaikuttanut samassa mittakaavassa kuin edellisellä tilikaudella, oli ennakoitavuus tälläkin tilikaudella vielä normaalia haastavampaa. Kuukausittaisia liikevaihtojen toteutumia määritti enemmän korona-aaltojen aallonkorkeus kuin esimerkiksi liiketoimintojen normaali kausiluonteisuus. Myös tilikauden loppupuolelle jatkuneet ulkomaan matkustusrajoitukset hidastivat uusien avausten tekemistä erityisesti CoreHW:lle ja Hyggalle.
Kohtaamista myös kasvokkain
Etätyö on tänäkin vuonna rytmittänyt arkeamme niin meillä Panostajalla kuin sijoituskohteissammekin. Se on osaltaan tehostanut työntekoa ja tuonut joustavuutta työn ja vapaa-ajan yhdistämiseen. Toisaalta pitkään kestänyt etätyöjakso, ilman kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia, on tuonut mukanaan erilaisia kuormitustekijöitä. Vaikka me Panostajallakin jatkamme hybridityöskentelyä, on rajoitusten vapautuessa ollut hienoa taas tavata kollegoita säännöllisen kasvokkain tapahtuva ajatustenvaihdon merkeissä. Toivottavasti näin voidaan jatkaa myös alkavalla tilikaudella.
Panostaja
Panostaja lyhyesti
Haluamme auttaa yrityksiä saavuttamaan täyden potentiaalinsa ja rakentaa yhdessä heidän kanssaan menestystarinoita. Olemme sijoitusyhtiö, joka omistaa ja kehittää ainutlaatuisia palvelu- ja ohjelmistoalojen pk-yrityksiä. Sijoittaminen kasvaviin ja listaamattomiin, suomalaisiin pk-yrityksiin kiinnostaa monia, ja me pystymme tarjoamaan siihen sijoituskohteidemme ja toimintamallimme kautta hyvän kanavan.
Sijoitamme kasvaviin pk-yrityksiin
Haluamme auttaa yrityksiä saavuttamaan täyden potentiaalinsa ja rakentaa yhdessä heidän kanssaan menestystarinoita. Olemme sijoitusyhtiö, joka omistaa ja kehittää ainutlaatuisia palvelu- ja ohjelmistotoimialojen pk-yrityksiä. Sijoittaminen kasvaviin ja listaamattomiin, suomalaisiin pk-yrityksiin kiinnostaa monia, ja me pystymme tarjoamaan siihen sijoituskohteidemme ja toimintamallimme kautta hyvän kanavan.
Etsimme aktiivisesti yrityksiä, joilla on intoa jatkuvaan kehittämiseen ja liiketoimintansa kasvattamiseen. Kun yrityksellä on terve talous ja potentiaali kasvuun, on yrityksen Panostajan tuella mahdollista nousta oman alansa kärkijoukkoon. Sijoituskohteidemme kasvupotentiaalin tunnistaminen, kasvun mahdollistaminen ja omistaminen ovat vastuullista ja pitkäjänteistä työtä menestyksen eteen. Perustehtävämme on aina luoda arvoa vastuullisena omistajakumppanina muutoksen läpivientiä ja kasvua kiihdyttäen.
”Sijoitamme jo toimintamallinsa toimivuuden osoittaneisiin, kasvaviin, suomalaisiin yrityksiin.”
Tapamme toimia
Panostaja sijoituskohteena ja omistajana
Panostaja on sijoitusyhtiö, joka kehittää aktiivisena omistajana palvelu- ja ohjelmistoalojen yrityksiä. Panostaja tarjoaa sijoittajille ainutlaatuisen kanavan sijoittaa korkean tuotto-odotuksen omaaviin suomalaisiin kasvuyhtiöihin tasapainoisesti hajautetulla portfoliolla. Yhtiön tavoitteena on olla halutuin kumppani liiketoimintansa myyville yrittäjille, parhaille johtajille sekä sijoittajille. Panostaja kasvattaa yhdessä kumppaniensa kanssa omistaja-arvoa ja luo suomalaisia menestystarinoita.
Panostaja on sijoitusyhtiö, joka kehittää aktiivisena omistajana palvelu- ja ohjelmistoalojen yrityksiä. Panostaja tarjoaa sijoittajille ainutlaatuisen kanavan sijoittaa korkean tuotto-odotuksen omaaviin suomalaisiin kasvuyhtiöihin tasapainoisesti hajautetulla portfoliolla. Yhtiön tavoitteena on olla halutuin kumppani liiketoimintansa myyville yrittäjille, parhaille johtajille sekä sijoittajille. Panostaja kasvattaa yhdessä kumppaniensa kanssa omistaja-arvoa ja luo suomalaisia menestystarinoita.
Panostajalla on strategiassaan kolme päätavoitetta:
- pääomasijoitustoimialan paras osaamisen keskittyminen ja neuvonantajaverkosto valituille palvelu- ja ohjelmistotoimialoille Suomessa,
- kasvutrendien tukema tasapainoinen sijoituskohteiden portfolio, jonka kokonaisarvonluontia tukee myös sijoituskohteiden keskinäinen osaamissynergia, sekä
- vastuullisuuden sisällyttäminen keskeiseksi osaksi arvonluontia ja sijoitustoimintaa.
Panostajan sijoituskriteerien mukaisia potentiaalisia sijoituskohteita ovat suomalaiset palvelu- ja ohjelmistoyritykset liikevaihtoluokassa 5–50 miljoonaa euroa. Sijoituskohteilla on merkittävä kasvupotentiaali, ennustettava positiivinen kassavirta, osaava johto sekä vastuullinen liiketoimintamalli. Arvonluontimme realisoituu yhdessä omistajakumppaniemme kanssa omaehtoisesti valittuna irtaantumishetkenä.
Panostajalla on neljä enemmistöomistuksessa olevaa sijoituskohdetta. Enemmistöomistuksessa olevat sijoituskohteet muodostavat Panostajan emoyhtiön kanssa Panostaja-konsernin. Panostaja-konsernissa työskentelee noin 1 200 henkilöä. Panostajan (PNA1V) osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. Tilikaudella 2021 konsernin virallinen liikevaihto oli 133,0 miljoonaa euroa.
Panostaja on perustettu 1984 ja on Suomen vanhimpia pääomasijoitusyhtiöitä. Panostajan osakkeet on listattu Helsingin Pörssiin 1989.
Vuosi 2021 ja näkymät vuodelle 2022
Tilikaudella 1.11.2020–31.10.2021 Panostaja eteni määrätietoisesti strategiassaan sijoitussalkun uudistamiseksi ja edellytysten luomiseksi uusien valituille toimialoille kohdennettujen sijoitusten tekemiseen vuonna 2022.
Panostajan sijoituskohteiden kehitystä tilikaudella 2021 maltillistivat edelleen koronapandemian markkinatilannetta heikentäneet vaikutukset, ja konsernin liikevaihto jäi edellisen tilikauden tasolle ollen 133 miljoonaa euroa. Panostaja-konsernin liikevoitto heikkeni, mutta suurin sijoituskohde Grano pystyi haastavasta kysyntätilanteesta huolimatta parantamaan kannattavuuttaan.
Panostajan sijoituskohteiden kysyntätilanne sisältää edelleen epävarmuuksia COVID-19 pandemian mahdollisen vaikeutumisen osalta.
Tilikausi 2021 lyhyesti
Tilikaudella 1.11.2020–31.10.2021 Panostaja eteni määrätietoisesti strategiassaan sijoitussalkun uudistamiseksi ja edellytysten luomiseksi uusien valituille toimialoille kohdennettujen sijoitusten tekemiseen vuonna 2022.
Panostajan sijoituskohteiden kehitystä tilikaudella 2021 maltillistivat edelleen koronapandemian markkinatilannetta heikentäneet vaikutukset, ja konsernin liikevaihto jäi edellisen tilikauden tasolle ollen 133 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi kahdessa sijoituskohteessa neljästä. Panostaja-konsernin liikevoitto heikkeni, mutta suurin sijoituskohde Grano pystyi haastavasta kysyntätilanteesta huolimatta parantamaan kannattavuuttaan. Liikevoitto kasvoi kahdessa sijoituskohteessa neljästä.
Helmikuussa 2021 Panostaja myi kokonaan omistamansa Helakeskus Oy:n koko osakekannan HTF Group Oy:lle ja luopui helojen maahantuontiin ja palveluihin erikoistuneesta liiketoiminnastaan. Kesäkuussa 2021 Panostaja myi kokonaan omistamansa Heatmasters Oy:n ja Heatmasters Poland SP. Z O.O.:n sijoittajaryhmälle ja luopui lämpökäsittelysegmentistään. Heinäkuussa 2021 Panostaja myi kaupan ylläpito- ja tukitoimintoihin erikoistuneen osakkuusyhtiönsä Spectra Yhtiöt Oy:n osakkeet Lassila & Tikanojalle. Tilikauden päättymisen jälkeen marraskuussa 2021 Panostaja tiedotti Carrot Palvelut Group Oy:n osakkeiden myynnistä yhtiön henkilöomistajille. Kaupan seurauksena Panostajan omistusosuus Carrotissa laskee alle 20 prosentin ja Panostaja luopuu yhtiön vetovastuusta ja samalla Carrot-segmentistään.
Näkymät tilikaudelle 2022
Panostajan sijoituskohteiden kysyntätilanne sisältää epävarmuuksia mahdollisen COVID-19 pandemian vaikeutumisen osalta. Erityisesti pandemiatilanteen heikkeneminen voi vaikuttaa Granon ja Hyggan liiketoimintaan.
Oscar Softwaren kysyntätilanne säilyy hyvänä. Yhtiö toimii markkinassa, jonka odotetaan kehittyvän positiivisesti.
Granon, Hyggan ja CoreHW:n kysyntätilanne säilyy tyydyttävänä. Granon toimintaympäristön kehitys on osin riippuvainen pandemiatilanteen kehityksestä etenkin tapahtumien ja messujen aktiviteetin elpymisen osalta. Hyggan kysyntätilannetta tukee Helsingin kaupungin kanssa solmitun ostopalvelusopimuksen palvelutuotanto. CoreHW toimii markkinassa, jonka odotetaan kehittyvän positiivisesti, mutta asiakasprojektien liikkeellelähtöjen ajoitukseen liittyy epävarmuuksia.
Gugguun kysyntätilanne on hyvä. Gugguu tavoittelee kasvua etenkin verkkokauppaliiketoiminnan kansainvälistymisestä.
Yrityskauppamarkkinalla on edelleen tarjolla paljon uusia kohteita ja markkina on siten aktiivinen. Omistusjärjestelyjen ja kasvumahdollisuuksien hyödyntämisen tarve pk-yrityksissä säilyy, mutta markkinoiden suuri likviditeetin määrä ja myyjien kohonneet hintaodotukset tekevät kuitenkin toimintaympäristöstä haastavamman yritysostojen toteuttamiselle. Panostaja pyrkii tilikaudella 1.11.2021–31.10.2022 etenemään strategiassaan sijoitussalkun kohdentamiseksi entistä voimakkaammin toimialoille, joilla arvonluontimahdollisuuksia tukee kasvava asiakastarve ja Panostajan entistäkin vahvempi toimialaosaamisen rakentaminen ja osaamisen synergia sijoituskohteiden välillä. Sijoitustoimintamme painopiste suuntautuu alkaneella tilikaudella entistä vahvemmin ohjelmisto- ja palveluliiketoimintaan, ja painotus näkyy myös nykyisten sijoituskohteidemme strategioissa.
Avainluvut
Panostajalla ja sen sijoituskohteissa työskentelee yhteensä yli 1200 osaajaa. Panostaja-konsernin liikevaihto säilyi haastavana jatkuneessa toimintaympäristössä edellisen tilikauden tasolla, mutta liikevoitto heikkeni. Suurin sijoituskohteemme Grano pystyi kuitenkin haastavasta kysyntätilanteesta huolimatta parantamaan kannattavuuttaan.
Liikevaihto
133,0 M€
(2020 132,9 M€)
Tilikauden tulos
-1,0 M€
(2020 -3,4 M€)
Tulos ennen veroja
0,0 M€
(2020 1,8 M€)
Henkilöstö
1 229
(2020 1 558)
Liikevoitto
2,0 M€
(2020 4,1 M€)
Osakekannan markkina-arvo
36,3 M€
(2020 37,2 M€)
Tulos jatkuvista liiketoiminnoista
0,0 M€
(2020 0,5 M€)
Tulos myydyistä ja lopetetuista liiketoiminnoista
-0,9 M€
(2020 -4,0 M€)
Osakekohtainen tulos, laimentamaton
-0,03 €
(2020 -0,08 €)
Oma pääoma /osake
0,75 €
(2020 0,82 €)
Sijoituskohteemme
Panostajan sijoituskohteet ovat kasvavia ja listaamattomia, suomalaisia pk-yrityksiä. Jatkuva kehittyminen yhdistää jokaista sijoituskohdettamme. Siksi sijoituskohteemme ovat yrityksiä, joihin halutaan aidosti sijoittaa.
Oscar
Vuonna 2021 Oscar jatkoi uudistumistaan ja muokkasi sisäisiä rakenteitaan sekä toimintamallejaan asiakkaiden parhaaksi. Yritys kehitti uusia tuotteita ja korkeamman osaamisen palveluja. Liikevaihto pysyi edellisvuoden lukemissa, mutta rekrytointeja tehtiin runsaasti.
Sisäistä kehittämistä asiakkaan parhaaksi
Oscarille vuosi 2021 oli kehittämisen ja kiihdyttämisen aikaa. Ohjelmistotalo uudisti sisäisiä rakenteitaan ja muokkasi toimintaansa voimakkaasti. Muutosten taustalla on halu toimia entistä asiakaslähtöisemmin niin palvelun kuin tuotteidenkin osalta. Käytännössä tämä on tarkoittanut prosessien kehittämistä, uusia rekrytointeja ja nykyisen henkilöstön koulutusta. Liikevaihdollisesti Oscarin tilikausi oli edellisvuoden kaltainen. Lukuisat rekrytoinnit painottuivat alku- ja lopputilikauteen.
Uusia tuotteita ja korkeamman osaamisen palveluja
Kehitystyön seurauksena syntyi myös uusia tuotteita ja palveluja, kuten web-pohjainen työajanseuranta ja teknologisesti täysin uudistuneet varaston käsipäätekäyttöliittymät. Tilikauden aikana toteutettiin myös OscarAPI-kerroksen ensimmäiset asiakkuudet. Talousosastopalveluiden asiakaskunnassa tapahtuneiden muutosten johdosta rakennettiin syvempää ja laajempaa kirjanpito-osaamista vaativia palveluita mm yritysjärjestelyiden ja verosuunnittelun osa-alueille.
Panostajalta tukea henkilöstön kehittämiseen
Henkilöstön sopeutuminen muutokseen on aina yksilöllistä, ja Oscar onkin saanut Panostajalta tukea erityisesti henkilöstön kehittämiseen liittyvissä asioissa, sujuvan hallitustyöskentelyn lisäksi.
Vuonna 2022 Oscar jatkaa sisäistä kehitystyötään ja hakee selkeää kasvua. Edellisenä tilikautena tehty työ alkaa kantaa hedelmää, ja tulevalla tilikaudella Oscar satsaa entistä enemmän myös asiakasrajapintaan.
Vuonna 2021 Oscar jatkoi uudistumistaan ja muokkasi sisäisiä rakenteitaan sekä toimintamallejaan asiakkaiden parhaaksi. Yritys kehitti uusia tuotteita ja korkeamman osaamisen palveluja. Liikevaihto pysyi edellisvuoden lukemissa, mutta rekrytointeja tehtiin runsaasti.
Panostajan omistusosuus
58,3 %
Sijoitusvuosi
2018
Liikevaihto
11,0 M€
Henkilöstö
149
CoreHW
Korona ja puolijohteiden saatavuusongelmat tuottivat haasteita CoreHW:lle. Uusia kauppoja syntyi kuitenkin etäyhteyksin, ja koronarajoitusten purkamisen jälkeen asiakkaita päästiin tapaamaan jälleen kasvotusten. CoreHW sai vuonna 2021 myös ensimmäisen oman tuotepatenttinsa ja tuoteliiketoiminnassa saatiin kaksi uutta tuoteprototyyppiä testattua erinomaisin tuloksin.
Ensimmäinen oma patentti vuoden kohokohta
CoreHW:n vuotta varjostivat kaksi globaalia haastetta: koronavirus ja puolijohdevalmistajien kapasiteettiongelmat. Koronarajoitusten takia ulkomaanmatkustus ja kansainväliset messut olivat jäissä vielä pitkälle syksyyn, mikä hankaloitti CoreHW:n myyntiä. Puolijohteiden saatavuusongelmat aiheuttivat puolestaan sen, että asiakkaiden omien tuotteiden tuotantosuunnitelmia jouduttiin lykkäämään. Näistä syistä CoreHW:n liikevaihto laski 24 % vuoteen 2020 verrattuna.
Onnistumisiakin koettiin, kun uusia kauppoja syntyi myös etäyhteyksien välityksellä, ja etätöistä huolimatta CoreHW:n tuottavuus pysyi hyvänä. Vuoden suurin onnistuminen oli kuitenkin CoreHW:n tuotteelle myönnetty ensimmäinen oma patentti, ja tuoteliiketoiminnassa saatiin kaksi uutta tuoteprototyyppiä testattua erinomaisin tuloksin. Vuonna 2021 CoreHW:ssa tehtiin myös pieni organisaatiopäivitys, jossa lisättiin komponenttiliiketoiminnan painoarvoa. Muutamia rekrytointejakin vuoteen mahtui, mutta väkimäärää ei kasvatettu yhtä paljon kuin edellisvuonna.
Messujen ja matkustuksen paluu
Syksyllä koronarajoitusten asteittainen purkaminen näkyi CoreHW:lla kasvokkain tapahtuvien asiakastapaamisten paluuna ja maailman avautumisena: messuja ja matkustamista päästiin jo suunnittelemaan. Vuosi 2022 näyttää osittain epävarmalta, johtuen erityisesti jo aiemmin mainitusta puolijohteiden kapasiteettipulasta. Toisaalta se voi avata myös uusia liiketoimintatilaisuuksia teknologiayritykselle. Positiivinen merkki on myös se, että vuonna 2022 suunnittelupalvelukysyntä on palautumassa hyvälle tasolle.
Korona ja puolijohteiden saatavuusongelmat tuottivat haasteita CoreHW:lle. Uusia kauppoja syntyi kuitenkin etäyhteyksin, ja koronarajoitusten purkamisen jälkeen asiakkaita päästiin tapaamaan jälleen kasvotusten. CoreHW sai vuonna 2021 myös ensimmäisen oman tuotepatenttinsa ja tuoteliiketoiminnassa saatiin kaksi uutta tuoteprototyyppiä testattua erinomaisin tuloksin.
Panostajan omistusosuus
61,1 %
Sijoitusvuosi
2017
Liikevaihto
6,1 M€
Henkilöstö
73
Hygga
Hygga tuplasi tänä vuonna liikevaihtonsa 4,1 miljoonasta 8,1 miljoonaan. Ensi tilikauteen Hygga ponnistaa lupaavasta asemasta. Koronapandemiatilanteen helpotuttua erityisesti kansainvälistyminen näyttää otolliselta. Kiinnostusta Hyggan ratkaisuihin löytyy ympäri Euroopan, ja avauksia odotetaan nyt erityisesti Hollannista ja Belgiasta. Loistavia hanketuloksia on jo tarjolla muun muassa Ruotsista, jonne Hygga palkkasi tänä vuonna oman edustajan tukemaan markkinoiden kasvua.
Kasvua ja kansainvälisiä avauksia
Hyggan palveluratkaisut herättivät tänä vuonna kiinnostusta kansainvälisillä markkinoilla. Hygga Flow keräsi kiitosta Ruotsista, jossa Hyggan pilottihanke Lindesbergin kunnassa onnistui pienentämään kahden vuoden pituisia potilasjonoja kolmeen kuukauteen. Naapurimaan markkinoiden kasvua tukemaan Hygga palkkasi keväällä 2021 oman edustajan Ruotsiin.
Suun terveydenhuollon tehostaminen on aihe, joka kiinnostaa Ruotsin lisäksi nyt myös muualla Euroopassa. Ensi vuonna avauksia odotetaan muun muassa Hollannista ja Belgiasta sekä suun että perusterveydenhuollon puolelta. Tuleva vuosi näyttää Hyggan kannalta hyvin lupaavalta.
Koronapandemian vaikutus heijastui Hyggan toimintaan myös tänä vuonna, mutta vahvoja elpymisen merkkejä on ilmassa. Vuoden 2020 marraskuussa käynnistyneen Helsingin ostopalvelutoiminnan myötä Hyggan liikevaihto kaksinkertaistui viime vuoteen verrattuna. Edellisellä tilikaudella Hyggan klinikka- ja lisenssiliiketoiminnan liikevaihto oli 4,1 miljoonaa ja nyt 8,1 miljoonaa euroa.
Nopea kehitys on luonut uusia mahdollisuuksia mutta aiheuttanut ymmärrettävästi myös kasvukipuja. Lisääntyvät potilasmäärät ovat luoneet resurssipulaa ja vaatineet kasvua myös kliiniseltä organisaatiolta, mitä on paikattu uusilla rekrytoinneilla.
Missiona oman toimintamallin ulottaminen koko terveydenhuoltoalalle
Tänä vuonna Hygga on panostanut lisenssiliiketoiminnassaan perusterveydenhuoltoon. Esimerkiksi Porvoossa julkisen terveydenhuollon palveluntuottajat hyödyntävät Hygga Flow –toimintamallia. Malli mahdollistaa nopean reagoinnin toimintaympäristön muutoksiin sekä tehokkaan ratkaisun pitkittyneiden hoitojonojen purkamiseen ja kokonaisvaltaiseen terveydenhuollon asiakasvirran hallintaan. Yrityksen missiona on, että tämä on tulevaisuuden toimintamalli koko terveydenhuoltoalalla.
Hygga ei kuitenkaan jatka kehitystä aiemmin raportoidun Aster-hankkeen osalta tulevana vuotena, koska koko hanke kaatui Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tehtyä kielteisen päätöksen hankkeen osalta. Hygga vastasi hankkeessa suun terveydenhuollon potilastietojärjestelmän sekä Hygga Flow -toiminnanohjausjärjestelmän toimittamisesta.
Panostajalta jälleen tukea ja näkemystä
Panostajan rooli Hyggan hallituksessa on ollut tänä vuonna keskeinen. Etäaikana yhteys ei ole hiipunut, vaan ajankohtaisia asioita on edistetty systemaattisesti digitaalisia kanavia hyödyntäen. Hallitustyön lisäksi Panostaja on ollut aktiivisesti mukana myös toiminnan sparraamisessa ja yhteistyöverkostojen avaamisessa.
Hygga tuplasi tänä vuonna liikevaihtonsa 4,1 miljoonasta 8,1 miljoonaan. Ensi tilikauteen Hygga ponnistaa lupaavasta asemasta. Koronapandemiatilanteen helpotuttua erityisesti kansainvälistyminen näyttää otolliselta. Kiinnostusta Hyggan ratkaisuihin löytyy ympäri Euroopan, ja avauksia odotetaan nyt erityisesti Hollannista ja Belgiasta. Loistavia hanketuloksia on jo tarjolla muun muassa Ruotsista, jonne Hygga palkkasi tänä vuonna oman edustajan tukemaan markkinoiden kasvua.
Panostajan omistusosuus
79,8 %
Sijoitusvuosi
2015
Liikevaihto
8,1 M€
Henkilöstö
96
Grano
Viestinnän tuottamiseen erikoistuneen Granon tilikausi onnistui olosuhteisiin nähden hyvin. Erityisesti julkishallinnon sisältö- ja käännöstarpeet näkyivät tämän vuoden tuloksessa. Suurin osa yrityksen liikevaihdosta tulee painobisneksestä, mutta rooli myös digitaalisena sisällöntuottajana kasvaa koko ajan. Ensi vuodelle Grano tavoittelee kasvua.
Kohti kokonaisvaltaista palvelutarjontaa
Granon liikevaihto jäi tavoitteista, mutta ylsi 107,9 miljoonaan euroon. Vaikka liiketoiminta digitalisoituu, suuri osa liikevaihdosta muodostuu yhä painotoimintaan liittyvistä tuotteista. Käännösbisnes kasvoi vuoden aikana 25 %, sillä julkishallinnon tarpeet käännöksiin ovat lisääntyneet koronaviestinnän myötä. Painotöiden rinnalla Granosta on tullut myös merkittävä digisisältöjen tuottaja Suomessa.
Marraskuussa 2021 Granon varatoimitusjohtaja Kimmo Kolari aloitti yrityksen vt. toimitusjohtajana, kun Pekka Mettälä jäi pois yhtiön johdosta. Tavoitteena on jatkaa vuonna 2019 luodun strategian jalkauttamista ja nykyisten tuotteiden viemistä kokonaisvaltaisten palveluiden suuntaan. Myyntiä kehitetään ja asiakasymmärrystä parannetaan, jotta asiakkaat saavat Granon kautta mahdollisimman vaivattomasti kaiken sisällöntuotantopalvelun.
Vastuullisuus on Granon toiminnan ytimessä. Kuluneella tilikaudella yrityksen hiilijalanjälki pieneni 10 %, ja vuoteen 2030 mennessä Grano pyrkii olemaan täysin hiilineutraali.
Grano ennustaa kasvua vuodelle 2022
Tammikuussa 2021 koronapandemian toinen aalto pyyhkäisi läpi Suomen ja vaikutti tytäryhtiöissä Grano Oy:ssä, Grano Digital Oy:ssä ja Grano Diesel Oy:ssä kysynnän supistumiseen. Haastavien poikkeusaikojen kuormittavuuden takia tilikauden 2022 isoksi strategiseksi teemaksi valittiinkin työhyvinvointi. Työntekijöiden jaksamiseen satsataan nyt erityisen paljon.
Korona on luonut myös toimintaympäristöön arvaamattomuutta ja epävarmuutta. Siitä huolimatta alalla alkaa näkyä jo positiivisia signaaleja. Esimerkiksi tapahtumat ja messut osoittavat jo elpymisen merkkejä. Vuodelle 2022 Grano ennustaakin kasvua, mikäli sen ei tarvitse painaa jarrua koronan takia.
Panostajan aktiivinen rooli näkyi myös tänä vuonna
Erityisesti johtamisen aktiivinen sparrailu saa Granolta tänä vuonna kiitosta. Panostajan tuen pohjalta on ollut helpompi kehittää omaa sisäistä toimintaa ja viedä organisaatiota eteenpäin. Panostajalta on tullut myös toivottua näkemystä ja apua talousjärjestelmien kehittämiseen ja johtoryhmätyöskentelyyn. Yhdessä Panostajan kanssa Grano keskittyi menneenä tilikautena myös riskienhallintaan, tietoturvaan ja tietosuojaan. Sparrailuapu myös muiden Panostajan portfolioyritysten kanssa on ollut antoisaa.
Viestinnän tuottamiseen erikoistuneen Granon tilikausi onnistui olosuhteisiin nähden hyvin. Erityisesti julkishallinnon sisältö- ja käännöstarpeet näkyivät tämän vuoden tuloksessa. Suurin osa yrityksen liikevaihdosta tulee painobisneksestä, mutta rooli myös digitaalisena sisällöntuottajana kasvaa koko ajan. Ensi vuodelle Grano tavoittelee kasvua.
Panostajan omistusosuus
55,2 %
Sijoitusvuosi
2008
Liikevaihto
107,9 M€
Henkilöstö
901
Gugguu
Gugguun kolmas vuosi Panostajan portfoliossa on ollut verkkokaupan vahvaa kasvua. Vuosi on sisältänyt hurjan määrän digimarkkinoinnin uutta kehittämistä ja uusien kanavien ja keinojen testaamista. Vuoden aikana on keskitytty erityisesti kansainvälistymiseen, ja se on tärkeä teema myös ensi vuonna 2022.
Lastenvaatteiden suunnannäyttäjä satsasi digimarkkinointiin
Gugguun vuosi on ollut poikkeuksellinen mutta hyvä. Laadukkaista ja vastuullisista lastenvaatteista tunnetun yrityksen liikevaihto on kasvanut 20 % tilikauden ollessa puolivälissä*. Kasvu keskittyi erityisesti verkkokauppamyyntiin, joka on Gugguun liiketoiminnalle äärimmäisen tärkeä. Tällä hetkellä 80 % liikevaihdosta tulee verkkokaupan kautta. Myös Helsinki Outletissa sijaitsevassa Gugguun myymälässä on riittänyt kävijöitä.
Vuonna 2021 Gugguun digimarkkinointi otti harppauksia eteenpäin. Yritys on satsannut korona-aikana vahvasti digipuolen kehittämiseen ja kokeillut rohkeasti uudenlaisia markkinointikeinoja, sillä ajan hermolla pysyminen on lapsiperhekohderyhmässä tärkeää. Vaikka asiakastapahtumat jäivät korona-aikana pois, kokee yritys muuten säästyneensä poikkeusajan suurimmilta haasteilta. Esimerkiksi tuotantoon korona ei juurikaan vaikuttanut.
Vastuullisuus on Gugguun toiminnan ytimessä, ja syksyllä 2021 yritys julkaisi toisen vastuullisuusraporttinsa. Siitä selviää, että toimenpiteitä ympäristön hyväksi on tehty jälleen päättyneenä vuonna. Gugguu otti esimerkiksi käyttöön uuden trikookankaan, joka on GOTS-sertifoitua luomupuuvillaa. Samoin yritys vaihtoi polyesterikankaan kierrätettyyn laatuun, jolla on GRS-standardi.
Gugguun tavoitteena kansainväliset markkinat
Kansainvälistyminen on jo parin vuoden ajan ollut Gugguun suurin missio. Onnistumisia on ollut, mutta tekemistä riittää vielä. Kilpailu ulkomailla on kovaa, ja se vaatii yritykseltä muun muassa isoja markkinointisatsauksia.
Vuoden aikana Gugguu on edistänyt kansainvälistymistä luonnollisesti verkon kautta. Tavoitteensa tueksi yritys on saanut tukea ja tehnyt muun muassa markkinointitutkimusta ja erilaisia testejä. Vuoteen 2022 Gugguu suuntaakin siis vahvasti kansainvälistyminen edellä.
Panostajasta tullut tärkeä kumppani ja sparraaja
Panostajan vaikutus heijastui myös tänä vuonna Gugguun toimintaan. Erityisesti tuki kansainvälistymisessä on kuluneen vuoden aikana ollut merkityksellistä – isoja päätöksiä ei ole tarvinnut tehdä yksin. Panostajan avulla Gugguu on myös onnistunut kasvattamaan merkittävän verkoston ympärilleen, mikä ei olisi ollut mahdollista yksin. Samoin arkiseen hallitustyöskentelyyn, esimies- ja mentoriohjelmiin yritys on saanut tärkeitä konkreettisia työkaluja.
* Gugguun tilikausi on Panostajasta poiketen 1.4.-31.3.
Gugguun kolmas vuosi Panostajan portfoliossa on ollut verkkokaupan vahvaa kasvua. Vuosi on sisältänyt hurjan määrän digimarkkinoinnin uutta kehittämistä ja uusien kanavien ja keinojen testaamista. Vuoden aikana on keskitytty erityisesti kansainvälistymiseen, ja se on tärkeä teema myös ensi vuonna 2022.
Panostajan omistusosuus
43 %
Sijoitusvuosi
2018
Liikevaihto*
4,3 M€
Henkilöstö*
13
Johtoryhmä
Tapio Tommila
Toimitusjohtaja
Minna Telanne
Kehitysjohtaja
Antti Kauppila
Talous- ja rahoitusjohtaja
Niko Skyttä
Sijoitusjohtaja
Hallitus
Jukka Ala-Mello
Hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2011, jäsen vuodesta 2006
Eero Eriksson
Hallituksen jäsen vuodesta 2011
Mikko Koskenkorva
Hallituksen jäsen vuodesta 2011
Tarja Pääkkönen
Hallituksen jäsen vuodesta 2016
Tommi Juusela
Hallituksen jäsen vuodesta 2021